Cerita Tentang Shaklee Ajee

Welcome and thank you for visiting Superb Vitamin here is a place where I share and deliver my thoughts about health, beauty, motivation and natural supplement

Ibu Runsing Anak Sering Sembelit

with 0 Comment

Jangan biarkan sembelit sengsarakan anak kita!


"Muna oh muna. Muna tengah buat apa tu?" Hati saya mula risau apabila suasana rumah menjadi senyap tanpa suara dan kelibat anak kedua saya Ilmuna Izzahra. Baru 5 minit tadi terdengar keletah dia bermain seorang diri dengan patung barbie kesayangan dia tu. "Apa anakku buat ni?"Dengus hati saya. Kerisauan mula menjelma di minda. Akhirnya saya menjumpai CikMuna berada dalam bilik tidur sambil berdiri dengan mata berair dan hidung kembang kempis. Sah CikMuna sembelit! Aduhaai kesiannya macam mana boleh sembelit ni!
Mealshakes Shaklee atasi masalah anak sering sembelit

Bagaimana sembelit terjadi?

Anak sering sembelit terjadi kerana najis menjadi keras dan kering.  Ia adalah kerana anak kita jarang membuang air besar.  Faktor utama sembelit adalah kerana kekurangan kandungan serat di dalam diet harian anak kita. Anak kita juga kurang minum air masak yang secukupnya.  Serat dan jumlah air yang cukup adalah sangat penting untuk pergerakan makanan di dalam usus. Gangguan pergerakan makanan dalam usus akan menyebabkan najis terkumpul dan akan menyebabkan najis keras dan menyukarkan pembuangan air besar.

Bahaya sembelit
  1. Penyakit saraf – Sembelit adakalanya menjadi petanda kepada penyakit lain seperti penyakit sarafcerebral palsy dan masalah tulang belakang.
  2. Jangkitan air kencing – Ini adalah kerana najis keras akan menekan saluran air kencing dan mengganggu pengaliran air kencing.
  3. Pendarahan dan dubur luka – Pengumpulan najis yang terlalu lama akan menyebabkan usus bengkak.  Kesukaran membuang air besar akan menyebabkan anak anda meneran sehingga bahagian luar duburnya akan luka dan berdarah.  Kadangkala ia akan menyebabkan pendarahan.
  4. Kesan psikologi – Kajian doktor mendapati kanak-kanak yang mengalami masalah sembelit mempunyai kurang keyakinan diri.
Anak saya CIkMuna memang jenis tak suka makan sayur. Mujur dia masih suka makan buah-buahan. Tapi kerap juga CikMuna mengalami sembelit. Mungkin dia kadangkala kurang minum air masak kot. Berusia 3 tahun memang kesian melihat dia bergenang air mata apabila dia terpaksa melakukan misi 'membuang' ini dengan perit.

Tapi sejak saya memberikan CikMuna minum Mealshakes Shaklee, masalah sembelit berjaya diatasi. Kini CikMuna tidak lagi trauma untuk membuang air besar dan saya pun tidak rungsing lagi kerana masalah anak sering sembelit berjaya diatasi dengan Mealshakes Shaklee.

Mealshakes Shaklee atasi masalah anak sering sembelit

Ops saya nak belanja uols dengan video ini. Kisah seorang ibu yang sangat gembira sejak mengamalkan mealshake Shaklee. Jom kita tonton!Apakah keistimewaan  Mealshakes Shaklee ini?

Mealshakes merupakan minuman yang kaya dengan kandungan SERAT di samping mengandungi Vitamin B-12 yang merupakan komponen Vitamin B yang berfungsi untuk melancarkan penghadaman perut.

Bagaimana Mealshakes Shaklee membantu atasi anak sering sembelit?

  1. Kandungan serat di dalam Mealshakes Shaklee ini adalah jenis yang larut di dalam air dan akan bertindak sebagai 'pencuci' usus dan perut anak kita. 
  2. Serat ini akan mengumpul sisa makanan yang tidak diperlukan oleh tubuh dan juga membuang kolestrol berlebihan.
  3. Apabila semua sisa makanan ini telah berkumpul, ia akan menjadi gumpalan najis, 
  4. Serat akan membantu najis tersebut menyerap air supaya najis lembut. Sembelit dapat dielakkan 
  5. Di sinilah pentingnya anak kita minum air masak mencukupi.
  6. Akhirnya, serat di dalam Mealshakes Shaklee akan mengaktifkan sistem pembuangan najis anak kita dan membantu tubuh mengeluarkan najis dengan mudah.
Masalah anak saya sering sembelit sudah berjaya diatasi. Masalah sembelit anak uols bila pula nak diatasi. Uols sanggup melihat kesengsaraan si manja kita ketika membuang air besar? Jika tak sanggup dan mahu mengatasi masalah anak sering sembelit, lekaslah dapatkan Mealshakes Shaklee dengan hanya klik gambar di bawah

Mealshakes Shaklee atasi masalah anak sering sembelit


Boleh hubungi saya untuk pembelian Shaklee atau daftar jadi ahli Shaklee di:
♥ Maznifaeza Mustaffa ♥ sms/whatsApp:  016 - 5199271 
♥ Fb: www.facebook.com/superbvitamin sila klik LIKE utk info terkini
Setiap pembelian produk shaklee dengan saya anda wajib menerima konsultasi percuma daripada saya.

0 comments:

Post a Comment

Popular Posts

Flickr Images

Like us on Facebook

Facebook

Terima Kasih kerana Sudi membaca!

Agent Shaklee Kawasan Anda

Agent Shaklee Kawasan Anda
Mudah, Cepat dan Pantas

Set Breastfeeding Milk Booster

Set Breastfeeding Milk Booster
Susu pekat, meriah dan menggiurkan. Bayi cepat kenyang dan tidak meragam waktu malam!

Vitamin Untuk Ibu Hamil

Vitamin Untuk Ibu Hamil
Jangan abaikan keperluan vitamin semasa hamil! Ibu sihat, kandungan selamat!

Set Bersalin/ Berpantang Hebat!

Set Bersalin/ Berpantang Hebat!
Nak berpantang tapi tak yakin dengan jamu? Apa kata kali ni berpantang dengan vitamin2 Shaklee :) Badan kuat, susu banyak, baby tak banyak ragam.

Artikel Popular

Peluang Menjana Pendapatan 5 Angka Melalui Internet

Peluang Menjana Pendapatan 5 Angka Melalui Internet
Gaji statik, kos sara hidup meningkat. Jom jadi warga Superb Team dengan saya. Sambil-sambil pon boleh dapat Income 5 angka. Kita mampu mengecapi kejayaan!

Nak tahu mengenai apa?