Cerita Tentang Shaklee Ajee

Welcome and thank you for visiting Superb Vitamin here is a place where I share and deliver my thoughts about health, beauty, motivation and natural supplement

Vitamin Ibu Menyusu : Kenapa Susu Pekat dan Berubah Warna?

with 2 comments
Kepentingan pengambilan vitamin untuk ibu menyusu

Akhirnya dapat juga saya luangkan masa untuk menulis entri terbaru. Hari ini saya nak sharing berkenaan dengan luahan dan keluhan yang selalu saya terima dari mommy-mommy yang menyusu. 
“Kak Mazni, kenapa susu badan saya cair”,
“Puan saya nak tahu, nape susu badan saya pekat”,
“Susu badan saya kuning”,
“Susu badan saya nampak kehijauan”
Jawapan yang selalu saya berikan "Jangan risau kerana situasi di atas adalah NORMAL!!!
Sebelah kanan adlh susu ibu yg amalkan nutrisi vitamin shaklee
Susu ibu sangatlah unik dan ‘personalized’. Susu yang dihasilkan oleh si ibu dipengaruhi oleh pemakanan ibu (namun, semua vitamin, mineral dan segala khasiat dalam susu ibu tetap ada walaupun ibu mengalami masalah kurang nutrisi), cuaca, suhu dan keperluan anak.
Fenomena warna susu berubah ini adalah biasa jika ibu mengambil makanan tambahan yang lengkap, contohnya Set Breastfeeding Shaklee. Ibu yang mengambil vitamin B Complex yang lengkap mendapati susu badan mereka lebih kuning dan kelihatan lebih ‘pekat’ berbanding dengan mereka yang tidak mengambil vitamin langsung atau cuma mengambil asid folik saja. Ini kerana Riboflavin (salah satu elemen dalam B Complex) memberi warna kepada susu ibu dan juga urin. Tidak hairan jika lepas mengambil mana-mana set Shaklee yang mengandungi B Complex, kita akan mendapati urin menjadi kuning.
Perlu diketahui ibu akan mendapati susu badannya lebih pekat pada waktu-waktu tertentu terutama ketika cuaca panas, semasa berpuasa dan kelihatan lebih cair ketika cuaca sejuk, atau sekiranya ibu tidak mengepam dalam jangkamasa yang lama menyebabkan berlaku proses osmosis yang menjadikan susu yang diperah kelihatan cair. Susu yang keluar pada awal sesi pemerahan lebih cair dari susu yang keluar pada sesi akhir.
Shaklee turut menyediakan 3 jenis set untuk ibu menyusu mengikut keperluan badan.

Set B
Untuk ibu yang tiada masalah penyusuan. Ianya lebih untuk memperkayakan susu ibu dengan zat dan nutrisi semata-mata. Apa yang ada dalam set B? 1. Vitalea with iron formula, 2. Vitamin B Complex, 3. Vitamin C dan 4. Alfalfa. Memang khas untuk mereka yang tiada masalah penyusuan. Vitamin B lebih kepada keperluan pertumbuhan otak dan emosi, Vitamin C fokus kepada sistem imun, Vitalea demi pertumbuhan dan pembesaran secara lengkap dan menyeluruh manakala Alfalfa sebagai perangsang demi membantu mempercepatkan penghasilan susu ibu disamping membantu mengurangkan masalah eczema sekiranya si bayi mengalami masalah tersebut.
Set E
Lebih kepada ibu yang ada kekangan untuk lengkapkan keperluan kalsium dalam diet harian. Kalsium Shaklee lebih dikenali dengan nama Ostematrix adalah formula lengkap kalsium, magnesium dan vitamin D. Set E ialah set B ditambah dengan ostematrix. Siapa yang perlu set ini? Ibu yang mengalami kemeruduman susu setiap kali PMS (Premenstrual Syndrome). Selain itu set ini membantu si ibu cergas, bertenaga walau kurang tidur selain diperlukan untuk tulang bayi serta pembentukan gigi si kecil. Walaubagaimanapun, Set B + ESP (Energizing Soy Protein) juga sangat bagus diamalkan sekiranya si ibu punya masalah penghasilan susu yang lambat serta bayi mudah lapar.
Set 3M
Set ini mengandungi Set B, ESP dan Ostematrix. Siapa yang perlu ambil set ini? Set ini digalakkan kepada ibu yang mempunyai masalah penyusuan, si ibu yang mula menyimpan stok, si ibu yang mahukan anaknya mudah lena waktu malam dan ibu yang sedang relaktasi atau induce lactation. Masalah penyusuan yang dimaksudkan ialah, si ibu menghadapi masalah penghasilan susu walau telah melakukan perahan setiap 2 jam dan minum air sekurang-kurangnya 3L sehari. Maka set 3M ini boleh membantu memperbaiki mana-mana kekurangan atau lohong zat yang diperlukan oleh badan agar tubuh si ibu dapat berfungsi dengan baik sekali.
Usah gusar jika rupa susu yang diperah berbeza dengan susu perahan rakan yang lain. Hakikatnya kita adalah unik!
Kenapa 4 dalam 1? Kerana untuk tambah dan pekatkan susu badan, kecantikan kulit, kesihatan optimum dan melawaskan.
Untuk maklumat lanjut serta mendapatkan Pek Percubaan di atas mahupun Pek Lengkap, hubungi Pn. Citra.
Boleh:
Info: AnakkuWiraku:


Pertanyaan, konsultasi dan pesanan boleh hubungi saya di:

Maznifaeza Md Mustaffa
♥ sms/whatsApp: 016-5199271
♥ Emel : maznifaeza@gmail.com
♥ Fb: www.facebook.com/superbvitamin sila klik LIKE utk info terkini


2 comments:

Popular Posts

Flickr Images

Like us on Facebook

Facebook

Terima Kasih kerana Sudi membaca!

Agent Shaklee Kawasan Anda

Agent Shaklee Kawasan Anda
Mudah, Cepat dan Pantas

Superb Promo Januari 2018

Superb Promo Januari 2018
Beli 3 Omega Guard diskaun 5%

Set Breastfeeding Milk Booster

Set Breastfeeding Milk Booster
Susu pekat, meriah dan menggiurkan. Bayi cepat kenyang dan tidak meragam waktu malam!

Vitamin Untuk Ibu Hamil

Vitamin Untuk Ibu Hamil
Jangan abaikan keperluan vitamin semasa hamil! Ibu sihat, kandungan selamat!

Set Bersalin/ Berpantang Hebat!

Set Bersalin/ Berpantang Hebat!
Nak berpantang tapi tak yakin dengan jamu? Apa kata kali ni berpantang dengan vitamin2 Shaklee :) Badan kuat, susu banyak, baby tak banyak ragam.

Artikel Popular

Peluang Menjana Pendapatan 5 Angka Melalui Internet

Peluang Menjana Pendapatan 5 Angka Melalui Internet
Gaji statik, kos sara hidup meningkat. Jom jadi warga Superb Team dengan saya. Sambil-sambil pon boleh dapat Income 5 angka. Kita mampu mengecapi kejayaan!

Nak tahu mengenai apa?