Cerita Tentang Shaklee Ajee

Welcome and thank you for visiting Superb Vitamin here is a place where I share and deliver my thoughts about health, beauty, motivation and natural supplement

Hilangkan Parut Jerawat Tanpa Bahan Kosmetik? Bolehkah?

with 0 Comment
Atasi jerawat dengan pengambilan vitamin

Jerawat sebenarnya menjadi igauan ngeri setiap orang, lebih-lebih lagi yang bergelar wanita. Jerawat bukan sahaja menjadi masalah kepada anak muda atau remaja tetapi ia juga melibatkan orang dewasa. 



Jerawat terjadi bila kelenjar minyak mengeluarkan terlalu banyak minyak dan sebum di kulit terutamanya di muka , dada dan belakang iaitu kawasan yang mempunyai banyak bulu roma.
Liang minyak yang tersumbat akan menjadi bintik putih jika ia terjadi di bawah kulit atau bintik hitam jika di lapisan luar kulit. Kulit akan menjadi kemerahan jika radang terbentuk di sekeliling liang tersebut.
Lebih besar kawasan radang lebih mudah terbentuk nanah dan akan meninggalkan parut jerawat jika tiada perawatan dan ubat yang sesuai. Menghilangkan parut jerawat lebih sukar bila perawatan diabaikan.
Wajah muka yang penuh dengan parut jerawat sudah tentu menghilangkan seri dan keyakinan diri.
Jerawat tumbuh disebabkan beberapa keadaan:
  • Pencemaran dari persekitaran yang merosakkan kulit. Maklum saja, sekarang ini dunia tak sama seperti 20 tahun dulu. Asap dan debu merata-rata. Tengok saja kereta. Baru cuci 2-3 hari, dah berhabuk.
  • Ketidakstabilan hormon. Kebanyakannya berlaku pada remaja. Jerawat tumbuh dengan banyak di zaman peralihan, dan beransur hilang setelah mencapai umur matang (tua?).
  • Faktor tekanan. Dalam keadaan tertekan, mudah untuk kita mengabaikan pemakanan yang seimbang, rehat yang mencukupi dan beriadah. Sedangkan semua itu perlu untuk tubuh kekal cergas dan sihat. Apabila tumbuh jerawat, makin tertekan jadinya.
  • Kebersihan tubuh badan diabaikan

Beberapa vitamin yang sesuai untuk masalah jerawat disebabkan perkara-perkara di atas adalah:
  • Antioksidan: Vitamin C, Vitamin E dan Vitamin A menghapuskan radikal bebas dari pencemaran persekitaran.
  • Hormon: Hormon yang perlu dibetulkan ialah prostaglandin. Untuk itu, asid gamma linolenik (GLA) amat diperlukan. GLA juga dikenali dengan nama Omega-6. Kajian menunjukkan asid lemak (Omega-3 dan Omega-6) membantu permukaan kulit yang licin dan tegang, menghalang/mengurangkan kesan radang kulit spt ekzema dan psoriasis dan memperlahankan kadar penuaan kulit.
  • Tekanan: Pengambilan makanan tinggi vitamin B-complex (mengandungi kesemua 8 vitamin B penting) mampu mengurangkan kadar tekanan dan membolehkan seseorang kekal gembira dalam keadaan yang tertekan.
  • Memulihara sel kulit lama dan membentuk sel kulit baru yang sihat: Protien adalah asas kepada sel. Kekurangan protien dapat dilihat pada tekstur dan warna kulit seseorang - kusam dan tidak bermaya. Jadi, untuk kulit bermaya dan berseri, pastikan pengambilan protien yang lengkap, seimbang dan terbaik sahaja.
  • Kebersihan -- rajin-rajin la cuci muka. Paling afdhal, ambil wudhuk dan niatkan untuk kekal dalam wudhuk :).
 Vitamin A (Carotomax), Vitamin C, Vitamin E, B-complex, GLA Complex, Energy Soy Protien 
----------------------------------------------------------------------------------------------
* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.
Sila dapatkan nasihat dari Doktor atau pakar berkaitan penyakit-penyakit yang dihidapi.
 
 

Untuk mendapatkan vitamin-vitamin ini sila hubungi saya. Saya akan berikan konsultasi percuma serta harga yang istimewa!  ;) 
email: maznifaeza@gmail.com
sms/call: 016-5199271

Cinch Shake Meal

with 0 Comment
Bersedia untuk langsing di musim perayaan?

Salah satu item dalam set SHAPE UP PROGRAM ialah Cinch Shake Mix.
Dengan pilihan 3 perasa iaitu Vanilla, Coklat dan Caffe Latte. Anda bebas memilih perasa kegemaran anda. Jom kita baca apa yg ISTIMEWA tentang Cinch Shake Mix.


Formula Cinch Pro : campuran EXCLUSIVE protin dipertingkatkan dengan LEUCINE

LEUCINE adalah asid amino perlu yang tidak dapat dihasilkan oleh tubuh badan manusia. Supplemen and serbuk yang mengandungi leucine biasanya digunakan oleh 'bodybuilders' dan atlit-atlit sukan yg lain untuk membantu pemulihan otot setelah membuat 'extreme activity'.

Leucine membantu dengan mengatur tahap gula dalam darah, membantu pertumbuhan dan pembaikan tisu otot (seperti tulang, kulit dan otot), membantu pengeluaran hormon, membantu penyembuhan luka serta bertindak untuk penyebaran tenaga. Ia juga boleh membantu untuk mencegah pecahan protein otot yang kadang-kadang berlaku selepas trauma atau tekanan teruk ~selepas heavy workout pada bodybuilder. 

Dan uniknya, dengan kehadiran Leucine dalam Cinch Shake Mix, mereka tidak akan mengalami kenaikan berat badan yang mendadak apabila berhenti mengambil Cinch Shake Mix, tak macam sesetengah minuman langsing yg lain kan!!

So anda boleh consider Cinch Shake Mix sebagai elemen utama dalam RAYA DIET anda.

----------------------------------------------------------------------------------------------
* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.
Sila dapatkan nasihat dari Doktor atau pakar berkaitan penyakit-penyakit yang dihidapi.
 



Hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi serta pesanan dengan harga istimewa!  ;) 
email: maznifaeza@gmail.com
sms/call: 016-5199271


kredit:semuasihatselalu

Tingkatkan Imuniti dengan NUTRIFERON

with 0 Comment

Apa itu Nutriferon?

Adakah anda sering sakit? Adakah anak anda sering demam? Adakah anda mudah diserang selesema?
Ini jawapannya




Dicipta Oleh Individu Yang Menemui Interferon
Ahli imunologi yang terkenal di dunia, Dr. Yasuhiko Kojima merupakan individu pertama yang menemui interferon pada tahun 1954 semasa beliau menjalankan penyelidikan di Universiti Tokyo. Setelah menjalankan penyelidikan selama 40 tahun dengan menguji ratusan sebatian semulajadi, beliau telah menghasilkan satu campuran unik daripada empat ekstrak tumbuhan yang menggalakkan pembentukan interferon secara semulajadi di dalam badan.*

Meningkatkan paras interferon secara semulajadi*
Para saintis dan komuniti perubatan telah mengenalpasti interferon sebagai sesuatu yang amat penting bagi fungsi imun yang sihat. NutriFeron merupakan satu-satunya pemakanan tambahan di U.S. yang dicipta oleh penemu interferon yang boleh menambahkan penghasilan interferon di dalam badan secara semulajadi.*
Terbukti daripada Empat Kajian Klinikal Pada Manusia
Campuran fitonutrien yang berkesan dan selamat ini memberi sokongan imun tepat pada peringkat sel. Kajian menunjukkan khasiat kesihatan yang luar biasa dan perlindungan imun yang diperolehi daripada campuran khas empat ekstrak tumbuhan di dalam NutriFeron.

Rumusan Berpaten Yang EksklusifNutriFeron tidak dapat dijumpai di mana-mana kedai. Ia hanya boleh didapati melalui Shaklee. Rumusan berpaten NutriFeron yang unik adalah eksklusif kepada Shaklee. Sebagai suatu suplemen yang hebat dan efektif, ia telah melepasi satu set ujian-ujian saintifik yang ketat dari segi keselamatan, ketulenan, keberkesanan dan prestasi.
Menurut kajian terbaru, NutriFeron telah berjaya membuktikan kesan positif terhadap serangan sel-sel semulajadi (NK) – menyokong lebih banyak perkembangan untuk sistem sains imunisasi ini.

Cara pengambilan :
  • Satu minggu sekali sahaja untuk mereka yang sihat, ATAU,
  • Satu paket sehari (atau, jika perlu),di minum bersama air. Sila minum secepat mungkin selepas dibuka kerana ianya mudah menyerap kelembapan.

Siapa yang memerlukan NutriFeron set ini?
  • Individu yang ingin kukuhkan sistem imun.
  • Individu yang menghadapi masalah sistem imun.
  • Individu yang mendapati pengambilan vitamin C (dos lebih) tidak memberi kesan ke atas penyakit yang dihidapi.
  • Individu yang apabila sakit (demam), sakitnya (demamnya) akan berpanjangan melebihi seminggu.
  • Ibu menyusu, namun mendapati anaknya masih kerap demam, dan demam berpanjangan.

Jom dapatkan konsultasi dan harga special … Hubungi saya ;) di:
email: maznifaeza@gmail.com
sms/call: 016-5199271

kredit: vitaminsemulajadi

Hari Raya : Diet

with 0 Comment
Berhari Raya Cara Sihat

Selepas sebulan berpuasa, kini tiba saat untuk kita berhari raya. Ibadah puasa banyak memberi kebaikan sekiranya kita benar-benar menghayati kenapa ia difardukan kepada umat Islam. Puasa dapat membentuk dan meningkatkan disiplin malah mampu meningkatkan kualiti peribadi kita kepada suatu tahap yang lebih baik dan bermakna. Dan hari raya pula merupakan suatu hari gembira dan hari kemenangan bagi seluruh umat Islam yang berjaya melaksanakan tuntutan Allah pada bulan Ramadan. Semasa berpuasa, kita dikehendaki menahan diri daripada nafsu termasuk makan, minum dan melakukan perkara yang dilarang. Inti puasa ialah bagi membentuk disiplin diri dan peribadi kepada tahap yang lebih baik dan hebat – jasmani dan rohani. Biasanya pada bulan puasa, berat badan akan menurun dan ia mampu dikawal. Seluar yang dipakai akan semakin longgar.






Seperti biasa di hari raya, umpama pesta makanan, sebab di mana2 rumah yang kita pergi, semua akan hidangkan pelbagai jenis makanan perayaan yang sedap-sedap. Memang sedap, lagi2 jarang dapat makan beriya, dan lemak berkrim serta minyak berkilat.

Dalam pada menikmati makanan raya tu jangan dilupa kandungan minyak dan lemaknya :)
Tapi tak elok pula bukan jika kita menolak untuk menikmati hidangan tatkala berziarah ke rumah teman dan saudara-mara… Lebih2 lagi jika ketupat, rendang, lontong, lemang dan sebagainya itu adalah hasil tangan ibu kita sendiri..
Kita semua dah sedia maklum bahayanya kolesterol tinggi ini.. ia berpotensi untuk ‘berlonggok’ di dalam salur darah, menjadikannya sempit lalu menyebabkan datangnya pelbagai masalah kesihatan seperti darah tinggi, strok dan sebagainya.
Jadi, bagaimana untuk ber-sihat-sihat di musim perayaan ini?
Ya, kawallah kolesterol dengan cara Shaklee.




Apakah fungsi vitamin-vitamin di atas?

Vitamin C sangat perlu dan penting untuk pembuluh darah. Salur darah yang kurang vitamin C ibarat getah paip yang reput dijemur matahari dan bila2 masa sahaja boleh pecah.

Lecithin penting untuk proses metabolisma, kolesterol, triglycerides dan lemak darah (blood lipids). Memecah serta mencairkan lemak terutama kolestrol. Menurunkan total serum cholesterol dan meningkatkan kolesterol baik (HDL).  Membantu kawal paras triglycerides. Membantu memecahkan lemak badan dan mengurangkan lemak yang tersendat di pembuluhan-pembuluhan darah. Mengurangkan kesan buruk yang wujud dari masalah kolesterol

GLA mengandungi vitamin E disamping ianya berfungsi untuk menstabilkan keadaan hormone di dalam tubuh badan kita. Ianya juga membantu membakar lemak di dalam salur darah. Mengurangkan blood-clot yang boleh menyebabkan serangan jantung. Mengawal kencing manis dan darah tinggi. Mengawal kolesterol dan bagus untuk fungsi saraf.

Atau anda boleh juga mengambil senarai di bawah:

Vitamin E menguatkan dinding arteri.Menguatkan imuniti tubuh. Memperlahankan proses penuaan.
Sesuai juga dijadikan hadiah raya istimewa untuk ibu dan bapa tersayang. Mungkin tiap2 tahun menjelang raya kita hadiahkan mereka dengan pakaian raya atau duit raya, tahun ni apa kata berikan VITAMIN RAYA pula ;)

Hubungi saya untuk mendapatkan harga istimewa, dan juga packaging special untuk penghantaran hadiah raya!
Hubungi saya ;) di:
email: maznifaeza@gmail.com
sms/call: 016-5199271

kredit: vitaminsemulajadi.com


Kulit Yang Cantik, Semudah A-B-C

with 0 Comment

Vitamin untuk kulit cantik

Nak dapatkan kulit yang cantik? Ada rahsia kah?

Tiada rahsia.. Kerana ianya semudah A-B-C saja!



Kenapa ABC? Kerana vitamin untuk kulit cantik adalah terdiri dari vitamin2 A, B dan C!

Jom kita lihat bagaimana vitamin2 ni boleh membantu mencantikkan kulit..

Vitamin A membantu memperbaiki tisu badan, mengelakkan kekeringan kulit dan melambatkan kesan penuaan.

Vitamin B memperbaiki peredaran darah, menstabilkan hormon dan meratakan warna kulit.

Vitamin C membantu mengekalkan paras kolagen yang penting untuk membaiki kulit rosak serta menjaganya agar selalu licin, tegang dan sihat.

Satu lagi yang penting untuk kulit cantik terutama yang mengalami masalah kulit seperti jerawat dan sebagainya adalah vitamin E yang juga merupakan antioksidan.
Apakah produk Shaklee untuk tujuan ini?

Jom dapatkan konsultasi tentang vitamin untuk kulit cantik dan dapatkan harga special untuk set ni… Hubungi saya ;) di:
email: maznifaeza@gmail.com
sms/call: 016-5199271


Tips Turunkan Berat Badan

with 0 Comment

Kurus Dengan Cara Yang Betul

Nak kurus, turunkan berat badan… simple saja sebenarnya. Bukan roket sains. Konsepnya –> bakar kalori setimpal dengan yang diambil. Tapi.. bagaimana caranya?
Look.. biasa tak kita dengar, atau alami sendiri situasi semacam ni:

Eton cuba menurunkan berat badan dengan mengamalkan ‘diet’. Dia mengawal semua jumlah kalori yang diambil, melakukan senaman untuk mengurangkan berat badan. Akan tetapi, musim kenduri amat menakutkan Eton, kerana dia boleh naik berat badan dengan begitu drastik selepas makan kenduri.

Penat kan macam tu. Makan banyak sikit, berat naik.

Hmm.. mari kita tengok kenapa kebanyakan cara nak kurus dengan ‘diet’ tak berjaya.

  • Kebanyakan orang yang mengamalkan diet mengalami kekurangan nutrisi. Bila kita ‘cut’ makanan kita, kita akan mengalami kekurangan nutrien dan kalori. Memang betul bila kita kurang kalori, badan secara semulajadi akan menggunakan lemak. Tapi sebenarnya ia melibatkan kitaran hormon semulajadi tubuh sebab kita kekurangan nutrien juga. Jadinya, tak elok pun kecuali kalau memang tak ada makanan.
  • Diet kadangkala boleh mengganggu kehidupan sosial kita. Misalnya, serba salah nak join majlis kawan-kawan sebab takut ganggu program diet.
  • Berdiet sehingga memperlahankan metabolisma boleh mendatangkan “kesan yo-yo”

Apakah kesan Yo-Yo?
Kesan Yo-Yo atau Yo-Yo effect terjadi bila kita mengamalkan diet ketat, kerana bila badan kita kurang kalori, ia akan menggunakan lemak dan tisu otot sebagai bahan api. Nitrogen dibebaskan bila berlaku tindakbalas dari tisu otot, dan ia dibersihkan dan dikeluarkan dari tubuh sebagai air kencing. Makin banyak penggunaan tisu otot, makin banyak nitrogen terhasil dan makin banyaklah air perlu dikeluarkan. Keadaan ini boleh menyebbkan berat badan kita menurun oleh sebab pengeluaran air tadi.

Sebenarnya, berat kita masih tak ke mana-mana!

Bila badan kurang kalori, lemak dah habis dan mula guna tisu otot, sebenarnya ia melemahkan lagi fungsi tubuh kita untuk membakar kalori. Ini sebabnya, kalori dibakar oleh otot-otot. Makin besar otot, makin banyak kalori boleh dibakar. Kalau perasan, seorang ahli bina badan perlu makan banyak dan tinggi kalori, untuk memelihara ototnya.
Kita kena jaga otot kita, sebab.. kalau tisu otot kurang, maka kuranglah kalori yang dibakar. Mungkin akan bertambah gemuk :(

Jadi, bagaimana cara nak kurus dengan betul?
Persamaan cara turunkan berat badan yang betul:

Pelihara otot + bakar lemak ——————-> turun berat.


Jadi, cara menurunkan berat badan yang terbaik ialah dengan PROTEIN. Hah, kenapa protein?
  • Peningkatan asid amino (leucine) membantu menurunkan kadar gula dalam darah
  • Protein membina sel-sel otot untuk pembakaran kalori
  • Asid amino membantu dalam sintesis protein oleh otot
  • Membantu tubuh untuk memeliharan jisim otot, pada masa yang sama membakar lemak




Produk Shaklee untuk tujuan ini yang boleh diambil ialah CINCH SHAKE MIX dan/atau ENERGIZING SOY PROTEIN.
Ibu yang menyusukan anak tidak dinasihatkan ambil Cinch Shake Mix kerana ia kurang kalori. Ibu menyusu memerlukan kalori untuk tujuan penyusuan. Jadi ibu menyusu boleh ambil Energizing Soy Protein.

Jom dapatkan konsultasi tentang cara-cara menurunkan berat badan (produk lain pun ada, bukan protein ni je) dan dapatkan harga special untuk set ni… Hubungi saya ;) di:
email: maznifaeza@gmail.com
sms/call: 016-5199271

kredit: vitaminsemulajadi.com









Berapa Banyakkah Bayi Saya Akan Minum?

with 0 Comment
Kadar minum bayi berubah mengikut usia


Terdapat pelbagai range bagi setiap bayi dalam berapa banyakkah yang akan diminum dalam masa 24 jam. Ada sesetengah bayi yang minum paling sedikit 19 0z dan ada juga yang minum 30 oz dan lebih. Pada awal-awal bulan bayi minum dengan kadar yang sedikit dan selepas 2-3 bulan, ianya akan bertambah. Dan seleps 6 bulan, akan ada penurunan sedikit kerana solids telah diperkenalkan dalam diet bayi anda.

Adalah penting untuk diingatkan bahawa susu ibu tidak sama seperti formula. Kerana formula tidak diserap dengan efisyen seperti susu ibu. Jangan menggunakan guideline formula untuk menentukan berapa banyak bayi anda perlu minum.

Growth spurts (atau istilah kemelayuannya beralih bulan) dimana bayi anda akan minum lebih banyak daripada biasa adalah normal dalam 6 bulan pertama selalunya akan berlarutan dalam 2-3 hari atau seminggu dan kekerapan nya juga adalah bergantung pada bayi itu sendiri. Keperluan feeding juga berbeza mengikut bayi, ada yang memerlukan jumlah yang sedekit tetapi kerap, dan yang lain mungkin perlukan kuantiti yang banyak dan selang feeding yang agak lama. Ikutilah gaya penyusuan bayi anda dan tentukan berapa banyak yang diperlukan dari permintaannya.

Selain daripada adalah tidak mustahil juga untuk terlebih sudahfeeding kepada bayi. Oleh kerana lingkungan EBM yang diperlukan oleh bayi adalah sekitar 19-30z, jika bayi anda mengambil lebih dari lingkungan tersebut, cuba gantikan botol dengan pacifier dan elakkan menggunakan botol sekiranya bayi anda merengek. Ini kerana sudah menjadi lumrah bayi yang selalu dan suka menghisap dengan lebih lama, tidak semestinya dia lapar. Selain daripada itu penggunaan puting yang beraliran perlahan (slow flow teats) adalah dicadangkan jika anda memberikan EBM secara botol. Ini kerana, tesktur BM yang tidak sama dengan formula, testur BM lebih cair daripada FM menyebabkan penggunaan puting yang lubangnya lebih besar adalah tidak sesuai kerana boleh menyebabkan bayi anda tersedak. Sering kita melihat bahawa, penggunaan puting yang lubangnya lebih besar setelah usia bayi meningkat tetapi bayi yang dibawah umur 12 bulan masih lagi boleh menggunakan puting beraliran perlahan untuk penyusuan EBM melalui botol dan ianya lebih sesuai.

Mengikut survey yang mereka jalankan pada september 2008, keperluan EBM untuk bayi juga bertambah setelah umur mereka mereka meningkat, paling tinggi adalah 31oz pada umur 5 bulan dan perlahan menurun setelah solids diperkenalkan.

At 4 weeks, the modal group is 20-24oz and the mean consumption is 21oz
At 8 weeks, the modal group is still 20-24oz and the mean consumption is up to 24oz
At 12 weeks, the modal group is now 25-29oz and the mean consumption is 27oz
At 16 weeks, the modal group is 30-34oz and the mean consumption is 30oz
At 20 weeks, the modal group is 30-34oz and the mean consumption is 31oz
At 6 months, the modal group is 25-29oz and the mean consumption is 29oz
At 9 months, the modal group is 25-29oz and the mean consumption is 28oz
At 12 months, the modal group is 20-24oz and the mean consumption is 26oz
Of course - remember there us a huge variety - so don't try and force your baby to be average!

Nak tahu lanjut tentang tips2 breastfeeding dan suplement utk ibu menyusu boleh hubungi saya di: maznifaeza@gmail.com ~ 016-5199271

Popular Posts

Flickr Images

Like us on Facebook

Facebook

Terima Kasih kerana Sudi membaca!

Agent Shaklee Kawasan Anda

Agent Shaklee Kawasan Anda
Mudah, Cepat dan Pantas

Superb and Hot!

Superb and Hot!
Set Eu-Four Pack memang terbaik untuk wanita bekerjaya!

Set Breastfeeding Milk Booster

Set Breastfeeding Milk Booster
Susu pekat, meriah dan menggiurkan. Bayi cepat kenyang dan tidak meragam waktu malam!

Vitamin Untuk Ibu Hamil

Vitamin Untuk Ibu Hamil
Jangan abaikan keperluan vitamin semasa hamil! Ibu sihat, kandungan selamat!

Set Bersalin/ Berpantang Hebat!

Set Bersalin/ Berpantang Hebat!
Nak berpantang tapi tak yakin dengan jamu? Apa kata kali ni berpantang dengan vitamin2 Shaklee :) Badan kuat, susu banyak, baby tak banyak ragam.

Artikel Popular

Peluang Menjana Pendapatan 5 Angka Melalui Internet

Peluang Menjana Pendapatan 5 Angka Melalui Internet
Gaji statik, kos sara hidup meningkat. Jom jadi warga Superb Team dengan saya. Sambil-sambil pon boleh dapat Income 5 angka. Kita mampu mengecapi kejayaan!

Nak tahu mengenai apa?