Cerita Tentang Shaklee Ajee

Welcome and thank you for visiting Superb Vitamin here is a place where I share and deliver my thoughts about health, beauty, motivation and natural supplement

9 Tips Galak Anak Berpuasa Dengan Perasaan Seronok Dan Gembira

with 3 comments

Ahlan Wa Sahlan Ya Ramadhan Kareem


Sebenarnya kartun Upin Ipin memang banyak memaparkan kebaikan dan mempunyai nilai tauladan yang dapat dicontohi oleh anak kita. Bagus untuk anak kita menontonnya. Kekadang kita sebagai ibu bapa pun ralit menonton Upin Ipin ini disebabkan kartun ini membawa kita mengimbau kenangan silam di zaman kanak-kanak kita.

Berpuasa dengan Shaklee


Sebagai contoh episod Upin Ipin berpuasa di bulan Ramadhan berjaya membuat hati kita tercuit dan fikiran kita bingkas melayang ke zaman kanak-kanak. Kita mula teringat kenangan kita mula-mula belajar berpuasa dulu. Baring depan peti sejuklah, rendam muka dalam kolah sejam sekali, akal buat-buat terlupa makan dan sebagainya. Macam-macam ragam. Betul tak? 

Tips galak anak berpuasa yang mudah ialah menyuruh mereka menonton Upin Ipin episod berpuasa di bulan Ramadhan. Jadi anak kita dapat menghayati betapa seronoknya berpuasa dan ini memudahkan tugas kita untuk mendidik mereka berpuasa.

Anak sulung saya Irfan Izzarif mula belajar berpuasa pada tahun lepas ketika umur 6 tahun. Alhamdulillah dapat 24 hari dia berpuasa. Itu pun berjenuh jugaklah saya 'berperang' dengan dia. Pendekatan psikologi selalu saya amalkan bagi mengalih fikiran anak saya ni daripada asyik berfikir tentang lapar dan dahaga. Hari pertama sahaja susah dan memang memerlukan kesabaran yang tinggi untuk mendidik anak berpuasa.

Berpuasa dengan Shaklee


Okay mari kita baca tips galak anak berpuasa dengan perasaan seronok dan gembira. Saya senaraikan mengikut pengalaman saya mengajar anak saya berpuasa.

  1. Ajar anak niat puasa, terangkan kenapa kita perlu berpuasa. 
  2. Masa kejut untuk bersahur, secara perlahan-lahan beritahu tentang kelebihan bersahur.
  3. Sahur bersama-sama. Pastikan masakan sahur makanan kegemaran anak kita dan sedap!
  4. Semasa seharian berpuasa, jika anak penat, suruh dia mandi untuk segarkan badan.
  5. Menjelang berbuka, tanya anak kita apa makanan kegemaran untuk berbuka. Jika boleh ajak anak kita membantu siapkan hidangan berbuka.
  6. Jangan beri anak bermain lebih-lebihan di kawasan luar rumah. Nanti letih nak air pula.
  7. Jika ada adik kecil, jangan beri adik-adik kecil makan depan mereka.. Biskut kering pun boleh terliur tau.
  8. Beri galakan dan sokongan moral semasa berpuasa. Sentiasa ungkapkan, "Irfan boleh berpuasa!"
  9. Berikan makanan semasa berbuka dan bersahur dengan hidangan lengkap dan berkhasiat. 
Tapi tips ini yang paling penting untuk anak kita berpuasa dengan bertenaga dan menghindar berlaku dehydration. Jom amalkan!

1. Waktu bersahur jangan lupa bancuhkan Mealshakes untuk anak kita.

Saya akan pastikan anak saya minum Mealshakes bagi memastikan dia bertenaga ketika berpuasa disamping mengekalkan kadar nutrisi diri sentiasa mencukupi. Jom baca kebaikan Mealshakes

Berpuasa dengan Shaklee

Berpuasa dengan Shaklee





2. Waktu berbuka pula jangan lupa jadikan performance drink ini sebagai minuman utama berbuka puasa. 

Badan kita kehilangan banyak air ketika berpuasa. Performance Drink dapat mengelak berlakunya dehydration. Jom baca kebaikan Performance Drink

Berpuasa dengan Shaklee

Pastikan Ramadhan kali ini anak kita dapat berpuasa dengan selesa, lebih bertenaga dan yang paling penting ialah sihat. Berikanlah anak kita Mealshakes ketika bersahur dan berbukalah dengan air Performance Drink. Jom dapatkannya sekarang dengan saya.

Pertanyaan, konsultasi dan order vitamin boleh hubungi saya di:


♥ Maznifaeza Mustaffa
♥ sms/whatsApp:  016-5199271 atau 0192249556
♥ Fb: www.facebook.com/superbvitamin sila klik LIKE utk info terkini. Setiap pembelian produk shaklee dengan saya anda wajib menerima konsultasi percuma daripada saya.



3 comments:

  1. Wah, anak 6 tahun pun dah berpuasa! Hampir penuh pulak tu. Tahniah!

    Memang kena main psikologi dengan anak kecil ni. Manja kan sikit time berpuasa ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kenalah latih dr kecil... tp kena byk main psikologi dgn anak kecil ni...

      Delete
  2. Elok la kecil kecil lagi dah ajar anak berpuasa supaya bila besar nanti diaorang tak kekok sangat. Bila baca entri ni teringat masa mula mula berlajar puasa kecil kecil dulu. hehe

    http://sayapejuangbahasa.blogspot.com/2015/06/dress-songket-set-ibu-dan-anak.html

    ReplyDelete

Popular Posts

Flickr Images

Like us on Facebook

Facebook

Terima Kasih kerana Sudi membaca!

Agent Shaklee Kawasan Anda

Agent Shaklee Kawasan Anda
Mudah, Cepat dan Pantas

Promosi September 2016

Promosi September 2016
Jangan lepaskan peluang ini

Superb and Hot!

Superb and Hot!
Set Eu-Four Pack memang terbaik untuk wanita bekerjaya!

Set Breastfeeding Milk Booster

Set Breastfeeding Milk Booster
Susu pekat, meriah dan menggiurkan. Bayi cepat kenyang dan tidak meragam waktu malam!

Vitamin Untuk Ibu Hamil

Vitamin Untuk Ibu Hamil
Jangan abaikan keperluan vitamin semasa hamil! Ibu sihat, kandungan selamat!

Set Bersalin/ Berpantang Hebat!

Set Bersalin/ Berpantang Hebat!
Nak berpantang tapi tak yakin dengan jamu? Apa kata kali ni berpantang dengan vitamin2 Shaklee :) Badan kuat, susu banyak, baby tak banyak ragam.

Artikel Popular

Peluang Menjana Pendapatan 5 Angka Melalui Internet

Peluang Menjana Pendapatan 5 Angka Melalui Internet
Gaji statik, kos sara hidup meningkat. Jom jadi warga Superb Team dengan saya. Sambil-sambil pon boleh dapat Income 5 angka. Kita mampu mengecapi kejayaan!

Nak tahu mengenai apa?