Cerita Tentang Shaklee Ajee

Welcome and thank you for visiting Superb Vitamin here is a place where I share and deliver my thoughts about health, beauty, motivation and natural supplement

Ghairah Pasangan Muda Nak Tahu Bayi Lelaki atau Perempuan

with 1 comment

Yang Penting Sihat!



Tatkala disahkan hamil oleh doktor pasti setiap pasangan yang baru berkahwin tidak sabar untuk mengetahui jantina bayi dalam kandungan. Kebiasaannya si ayah lebih suka anak sulungya seorang lelaki. Ada juga si ibu yang berharap anak sulungnya seorang perempuan. Ada juga yang tak kisah. Haaaiissh! Macam-maca ragam manusia kan? Inilah keseronokannnya dunia perkahwinan dan zuriat adalah pengikat kasih sayang hubungan suami isteri.



Ada beberapa tips dan petua bagaimana nak tahu bayi lelaki atau perempuan. Jom kita baca seterusnya.

1. Pergerakan bayi yang pertama


Sudah menjadi lumrah dunia lelaki lebih aktif dan kuat berbanding perempuan. Ibu yang hamil bayi lelaki biasanya merasakan pergerakan bayinya seawal 2-3 bulan. Manakala bayi perempuan agak lewat berbanding bayi lelaki iaitu pada bulan kelima atau enam.

2. Bahagian pergerakan bayi yang kerap

Ibu mengandung akan merasakan tendangan dan pergerakan yang kerap di bahagian kiri jika jantina bayi itu adalah perempuan. Bayi lelaki pula sebaliknya di bahagian kanan. Sesetengah ibu hamil juga mengatakan posisi tidur jika hamil bayi perempuan juga lebih cenderung ke arah kiri . Sebaliknya pula jika menghamilkan bayi lelaki.

3. Bentuk perut


Cara ini adalah cara yang paling diketahui umum terutamanya jika si ibu mempunyai saiz kandungan yang agak besar dan mudah dilihat. Perhatikan perut di cermin. Jika jantina janin adalah perempuan, maka perut ibu mengandung akan kelihatan sangat bulat dan pinggang terasa penuh. Jika hamil bayi lelaki, perut ibu mengandung akan kelihatan sama ada lebih bujur dan panjang atau pun kelihatan agak tajam dari sisi depan. Bahagian pinggang akan terasa lebih kosong.

4. Orang memuji anda


Cara ini adalah cara orang lama tapi tiada pembuktian yang menyokongnya. Jika ramai memuji ibu mengandung kelihatan cantik dan berseri-seri kebiasaannya jantina dalam kandungan adalah anak perempuan.

5. Mengidam

Sesetengah wanita hamil mengidam makanan tertentu. Contohnya, mengidam sayur-sayuran setiap kali hamil bayi perempuan dan mengidam daging setiap kali hamil bayi lelaki. Jika ibu mengandung mengidam sayur-sayuran pada kehamilan sebelumnya dan bayi adalah perempuan, maka perhatikan kehamilan yang seterusnya. Jika ibu mengandung tetap lebih cenderung memakan sayu-sayuran juga, kemungkinan besar bayi yang dikandung adalah perempuan.

6. Kelakuan

Ibu hamil biasanya menonjolkan sifat atau jantina anaknya. Contohnya, lebih suka melihat permainan budak lelaki atau wajah kanak-kanak lelaki berbanding kanak-kanak perempuan. Kadangkala, ada juga ibu hamil membenci jantina yang bertentangan dengan jantina anaknya dalam kandungan. Contohnya membenci budak perempuan jika kandungannya lelaki.

7. Cincin

Sesetengah ibu mengandung mengamalkannya untuk mengetahui kehamilan dan melakukannya untuk tujuan suka-suka. Bagaimana mengunakannya? Buka cincin dan ikatkan pada seutas benang. Angkat hujung benang itu dan biarkan cincin berada atas perut tergantung. Perhatikan cincin itu. Jika cincin bergoyang lurus ke hadapan maka bayi anda berkemungkinan lelaki. Tetapi jika pergerakan cincin ke arah melintang, dipercayai bayi dalam kandungan itu adalah perempuan.

8. Ultrasound

Merupakan cara terbaik untuk mengetahui bayi dalam kandungan dan 99% tepat.

Namun begitu setiap ibu hamil perlu memastikan dirinya dan bayi dalam kandungannya sentiasa berada dalam keadaan sihat. Ini lagi penting daripada kita ghairah nak tahu jantina bayi dalam perut. Apa yang Allah berikan itu adalah rezeki dan wajib kita bersyukur. Ibu hamil jangan culas untuk membuat pemeriksaan berkala dengan doktor. Amalkan pemakanan set vitamin ibu hamil untuk memastikan keperluan nutrisi semasa hamil sentiasa mencukupi. 

Jom saya belanja uols dengan video ini. Kisah ibu hamil yang sering mengalami hb rendah. Bermacam-macam cara digunakannya. Akhirnya beliau menemui..... Jom tonton! Tak tengok rugi tau!


Anemia Ibu Hamil ni Dah Warded Pun Degil - Nasib Kakak Garang from iReach HD on Vimeo.


Macam-macam komplikasi boleh terjadi semasa hamil. Salah satunya ialah anemia.
Anemia ini terjadi apabila kandungan hemoglobin (sel darah merah) dalam darah kita rendah. Sel darah merah ni sangat penting tau sebab dia lah yg membawa masuk oksigen ke setiap sel tisu dalam badan. Cara nak tambah sel darah merah ialah dengan zat besi.
Malang sekali, kebanyakan mak yg hamil ni kekurangan zat besi dalam simpanan bagi memenuhi keperluan extra badan (sebab dah ada baby). Lagi teruk kalau dah kena morning sickness dan selalu muntah-muntah. Awas jangan sampai masuk wad!

Ibu hamil yang mengalami masalah anemia dan ingin mendapatkan vitamin Shaklee, 

Boleh hubungi saya untuk pembelian Shaklee atau daftar jadi ahli Shaklee di:

♥ Maznifaeza Mustaffa
♥ sms/whatsApp:  019-2249556 atau 016-5199271
♥ Fb: www.facebook.com/superbvitamin sila klik LIKE utk info terkini. Setiap pembelian produk shaklee dengan saya anda wajib menerima konsultasi percuma daripada saya.

1 comment:

Popular Posts

Flickr Images

Like us on Facebook

Facebook

Terima Kasih kerana Sudi membaca!

Agent Shaklee Kawasan Anda

Agent Shaklee Kawasan Anda
Mudah, Cepat dan Pantas

Promosi September 2016

Promosi September 2016
Jangan lepaskan peluang ini

Superb and Hot!

Superb and Hot!
Set Eu-Four Pack memang terbaik untuk wanita bekerjaya!

Set Breastfeeding Milk Booster

Set Breastfeeding Milk Booster
Susu pekat, meriah dan menggiurkan. Bayi cepat kenyang dan tidak meragam waktu malam!

Vitamin Untuk Ibu Hamil

Vitamin Untuk Ibu Hamil
Jangan abaikan keperluan vitamin semasa hamil! Ibu sihat, kandungan selamat!

Set Bersalin/ Berpantang Hebat!

Set Bersalin/ Berpantang Hebat!
Nak berpantang tapi tak yakin dengan jamu? Apa kata kali ni berpantang dengan vitamin2 Shaklee :) Badan kuat, susu banyak, baby tak banyak ragam.

Artikel Popular

Peluang Menjana Pendapatan 5 Angka Melalui Internet

Peluang Menjana Pendapatan 5 Angka Melalui Internet
Gaji statik, kos sara hidup meningkat. Jom jadi warga Superb Team dengan saya. Sambil-sambil pon boleh dapat Income 5 angka. Kita mampu mengecapi kejayaan!

Nak tahu mengenai apa?